çamaşır sodası

KOLAY TEMİZLİK İÇİN ÇAMAŞIR SODASI

13:08:00

Hiç çamaşır sodası kullandınız mı?
Ben küçüklüğümden beri tanışığım. Anneannem deterjancıdan alırdı. Böyle kaya tuzu gibi irili ufaklı şeffaf parçalar halinde olurdu. Çamaşırları hep onunla yıkardı. Canım benim. Soda konulmuş suda ellerim kaygan kaygan olurdu onu hatırlarım.
Sonraları çamaşır sodası, çamaşır makinelerinde de kullanılması için toz halinde satışa sunuldu. Benim evimde hiç eksik olmaz. 

Peki nedir bu çamaşır sodası önce onu anlatayım. Çamaşır sodası yani sodyum karbonat doğal temizlik için kullanılan bir maddedir. Suyu yumuşatır, hızlı temizlik sağlar, adı çamaşır sodası diye geçse de ev temizliğinde de kullanılabilir.

camasiesodasi1

 



Ben ne için kullanıyorum?

Çamaşır için;
Battaniye, yorgan, tül, perde gibi kiri tutan ve kolay yıkanmayan ev eşyalarımı temizlerken, hazır yastıklarımı yıkarken, sandalye minderleri ya da yer minderlerini yıkarken, küçük halı ve paspaslarımı yıkarken...

Ev temizliği için;
Mutfak dolaplarımı silerken, mutfak camlarımı silerken - mutfağım aspiratör kullanmaya müsait değil yemek buharı, yağları her yere yayılıyor - evimin duvarlarını silerken , krem renkli deri sandalyelerimi silerken, buzdolabımı temizlerken, bez olmayan avize ve abajur başlıklarını temizlerken ve daha "Nasıl temizlenir ki buuu?" diye düşündüğüm bir çok eşyamın temizliğinde kullanıyorum.

Peki ne işe yarıyor?

Çamaşırın içine hapsolmuş kirin çok hızlı bir çekilde çözülüp suya geçmesini, eşyalardaki yerleşmiş yağların ve kirin hemen temizlenmesini sağlıyor.


Nasıl ve nerede kullanıyorum?

Her çamaşır yıkadığımda kullanmıyorum. Zor yıkanan, makinede yıkanmayan, zahmetli eşyaların temizliğinde kullanıyorum genelde. Ev temizliğinde de günlük temizlikte değil, geniş çaplı temizlik yaptığım zaman kullanıyorum. Benim ellerimi tahriş ediyor o yüzden uzun süreli temas edeceksem muhakkak eldiven kullanıyorum. Toz halinde olduğu içn suya karıştırırken hemen havaya dağılıyor, solumamanızı da öneririm.

Makinede kullanacaksam, deterjan gözüne ekleyip deterjan koymadan bir müddet sodayla yıkıyorum daha sonra deterjanlı yıkamaya geçiyorum.
Küvette yıkıyorsam, küvete doldurduğum suya kendimce belirlediğim bir ölçü çamaşır sodasını ekliyorum. Sonra eşyayı küvete basıyorum.
Soğuk su sodayı dondurup taş gibi yapabiliyor. O yüzden makinede kullanacağınız zaman makine su alırken yavaş yavaş eklemenizi ya da ılık suda eriterek eklemenizi öneririm.

camasirsodasi2


Mesela, kış boyu kullandığınız battaniyenizi yıkayacaksınız ya da tülünüzü.. Ilık su doldurduğunuz küvete bir ya da iki ölçü çamaşır sodası ekleyip kirli eşyanızı suya bastığınızda anında küvetteki suyun kahverengileştiğini göreceksiniz. Eğer suyun çok kirlendiğini düşünüyorsam hemen boşaltıp yeniden sodalı su yapıyorum öyle bekletiyorum eşyayı. Sonra da deterjanlı yıkama faslına geçiyorum.

Mutfak dolaplarınızı, camlarınızı ya da deri eşyalarınızı silmek istiyorsanız, hazırladığınız ılık suyun içine biraz soda karıştırın bezinizi bu suyla yıkayın. Bezinizi sürdüğünüz yerin anında arındığını fark edeceksiniz. Sonrasında duru suyla da bir kat silerek eşyadaki sodayı arındırıyorum. Eşyanın sodalı kalıp kalmadığını anlamak çok kolay, sodalı kalmışsa tuttuğunuzda elinizde kayganlık hissi oluşuyor.

Boya verebilecek eşyalarınızda kullanmayın, rengini soldurabilir. Bir keresinde üstü pullu abiye bir elbisemi hemen temizlensin diye sodalı suya basmıştım, elbisenin gümüş pulları karardı, pulların üstündeki boyayı almış tamamen. Yani metal ve metal görünümlü eşyalarınızda da kullanmayın :)

Ben Claro markasının çamaşır sodasını kullanıyorum çok da memnunum. Fiyatı 2-3 lira civarında. Bir kaç paket birden alıp kutuya doldurduğum için şu anki fiyatını tam yazamıyorum. Evimin vazgeçilmez temizlik ürünlerinden ve tanıdığım herkese tavsiye ediyorum.

camasirsodasi3

Sizler de çamaşır sodası kullanıyor musunuz? Böyle hayatınızı kolaylaştıran farklı temizlik ürünleriniz varsa benimle de paylaşırsanız sevinirm.

Bunlarla da ilgilenebilirsiniz!

50 yorum

  1. Ben de ilk kez perdelerim için kullandım. Kullanirken de deterjanla karıştırıp kullandım perdelerim pırıl pırıl oldu. Gerçekten kirleri çözüyor. Annelerin yaptıkları unutulmuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele ki mutfakta kullandığınız bir tül varsa of offf çok işe yarıyor :)

      Sil
  2. Merhaba iade-i ziyarete geldim :) çamaşirları sodayla yıkamayı hiç bilmiyordum paylastıgınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, lazım olduğunda beni hatırlarsınız :)

      Sil
  3. Merhaba .yazınızı google + rastladım kullandığım bir ürün olduğu için dikkatimi çekti , siz neler yazmışsınız diye bakayım blogunuza geldim...ne varsa doğal ürünlerde var diğer deterjanlarda fosfat oranı yüksek olduğu için temizliyor sanılıyor fakat öyle değil çamaşırlar kısa sürede daha çabuk kirleniyor hem de cilde temas ettikten 2sn. sonra kana karışıp kötü hastalıklara davatiye çıkarıyor bu anlamda 1,5 yıldır doğal olan bir markanın ürünleri ile , arap sabunu ve soda temizlik araçlarım .Sağlıkla mutlulukla kalın .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DOGAL SABUN YOKTUR.DOGAL SABUN YAG ASİTLERİ KULLANARAK VE KOSTİK YERİNE MESE ODUNU KULU KULLANARAK YAPİLAN SABUNDUR.TURKİYEDE BUNU BİLEN BİRMİLYONDA BİR

      Sil
    2. Merhaba Muhlis Bey, açıkçası ben de pakete girmiş son kullanma tarihi de uzun olan herşeyin doğal olmadığı düşüncesindeyim. Belki fazla net ama :)

      Sil
  4. Hoş geldiniz :) Anladığım kadarıyla ürün içerikleri konusunda benden daha bilgilisiniz. Çamaşır sodasını kullanmanın bu açıdan da avantajlı olduğunu söyleyebiliriz o zaman. Teşekkür ediyorum. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. ben de beyaz çamaşırları yıkarken kullanırım baya işe yarıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temizlikte de öneririm Audrey, ova ova temizleyemediğim deri sandalyelerim 10 dakikada pırıl pırıl oluyor.

      Sil
    2. Beyazlatiyormu ve nerede alabilirim acaba

      Sil
  6. ay ben tuvalette banyoda domestos kullanıyom ama taam kullanırım biz klorak diyoz büyüklerden alışkanlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfak dolaplarını, camları sil. 5 dakikada pırıl oluyorlar :)

      Sil
  7. Y ünde nasıl kullanılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yün kazaklarımda hiç kullanmadım genelde şampuan ya da yün için olan deterjanları kullanıyorum. Yün battaniyede ve kilimim var onları sodalı suya basıyorum bir problem yaşamadım.

      Sil
  8. İlk defa duydum Gökçecim, ve tabii ilgimi çekti. Bir bakayım ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamandan tasarruf ettiriyor ve yorulunacak işlerde kolaylık sağlıyor, dene bak seveceksin :)

      Sil
  9. Deri sandalyeler de işe yarıyorsa hemen almalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 dakikada 4 deri sandalye pırıl pırıl oluyor o kadar söyleyeyim sana :)))

      Sil
    2. Benim siyah gercek deri koltuklarim var acaba silsen rengi cikarmi?

      Sil
    3. Benim de acı kahve deri koltuğum vardı, silmek için kullanıyordum renginde sorun yaşamadım. Sadece sonrasında iyi durulamanız lazım beyaz beyaz silme izi bırakmasın diye.

      Sil
  10. Bilgile iniz için çok teşekkürler çok işime yarıycak

    YanıtlaSil
  11. bu ürün beni heyecanlandırdı ��

    YanıtlaSil
  12. Çamaşır makinesinde kullanırken tüllerde direk mi sodamatikki kullunıyoruz yoksa deterjan mı karıştırıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülleri eğer çok büyük değilse küvette ya da bir kovaya sodalı su hazırlayarak içine koyuyorum bir dakikada tüm kirini akıtıyor zaten ondan sonra makineye atıp deterjanla yıkıyorum. Büyük tüllerim için makinanın deterjan gözüne soda ve deterjan karıştırarak koyuyorum.

      Sil
  13. Merhaba ben henüz kullanmadım ama markete uğradım çok pahalı 200 gr 10 tl civarı yani belli ki bana çok gerekli bi ürün daha fazlasına ihtiyacım var nereden temin edebilirim ? Şimdiden yardımınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben sürekli kullanıyorum hiç o fiyata ve o gramajda olanına rastlamadım. Yarım kiloluğu 3 lira civarı olması lazım. Marketlerde deterjan reyonlarında bulabilirsiniz.

      Sil
  14. Camasir sodasini montlarda kullanabilirmiyiz acaba ilk defa kullanicam o yuzden cok tereddutlerim var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, alıştığımız mont kumaşına sahipse ya da paraşüt kumaşlardansa, kullandım sorun olmuyor. Siz montunuzun kumaşına göre karar verebilirsiniz ben görmediğim için sadece fikir yürütüyorum. Soda kullanırken dikkat etmeniz gereken, eğer yıkayacağınız kumaşın üzerinde pul gibi sonradan metale boyanmış malzemeler varsa onların üzerindeki parlaklığı alıyor. Hem renkli hem beyazlarda kullanılabilir. Emin olduktan sonra ılık ve sodalı bir su hazırlayıp montunuzu basarsanız zaten bir dakikada bütün fazla kirleri attığını göreceksiniz. Çok uzun bekletmeye gerek yok. Sonra da makineye atıp yıkayabilirsiniz.

      Sil
  15. Beyazlar için kullanimimiz nasıl olmalı tesekur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilık sodalı suda biraz bekletip makinede yıkıyorum ya da sadece makinede yıkayacaksam deterjan gözüne ekliyorum.

      Sil
  16. Bende hep duyuyordum ama almıyodum ilk defa aldım kullanicak ama nekadar kullanmaliyim acaba bı makina için 1 çorba kaşığı falan duymuştum yeterli mi sizce.

    YanıtlaSil
  17. Beyaz kıyafetlerde ter lekeleri oluştu. Çamaşır suyu kullandım daha fazla sarardı. İnternette sirke, karbonat vb gördüm hepsini ayrı ayrı denedim .hatta kıyafetleri 60 dereceye attım ne lekeler ne de çamaşır suyu lekesi çıkmadı. İnternetten beyazlatıcı deterjan aradım. Bu yazıya rastladım gerçekten işe yarıyor mu? Ya da bu lekeler için yapabileceğim bişey var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ter lekeleri kolay kolay çıkmıyor. Soda belki hafifletir ama tamamen geçirmez. Sararmalar yeni olmaya başladıysa deodorant ve roll on değişikliği düşünmelisiniz. Bir dönem ben de uğraşmıştım, roll on dan dolayı olmuştu.

      Sil
    2. Bir de bu tarz bölgesel lekelerde ilk önce çamaşır suyu kullanmayın, ben hiç kullanmıyorum çünkü muhakkak rengini değiştiriyor. Makineye atmadan önce lekeli bölgeyi sabunla çitileyin daha sonra makinede yıkayın. Lekeli kıyafet ilk önce makinede yıkanırsa sonradan lekeyi çıkartmak çok daha zor oluyor.

      Sil
  18. Yün yıkamada süper Anacığımın yünlerini yıkadım böyle temizlik görmedim ama sertleştiriyo onun işinde yumuşatıcı miss

    YanıtlaSil
  19. Günde yıkıya bılir miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kastettiğiniz “yün” ise evet yıkanabiliyor.

      Sil
    2. Bayağı bildiğimiz yatak yorgan yünümü

      Sil
  20. Merhaba,paylaşın için teşekkürler. Ben de yeni başlayacağım kullanmaya. Beyazlarla açık renkli gömlekleri de yıkıyorum ben. onların rengi solar mı acaba? mintax sodamatik almıştım. tüller ve beyazlar için yazıyor üstünde.emin olamadım .

    YanıtlaSil
  21. Merhaba
    Çamaşır sodası kimyasal değilmiş fakat alırken klor ve titanyumsuz olandan almak gerekirmiş. Ayrıca ben bitkisel Ersağ ürünlerini kullanıyorum çok memnunum.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba bisey duydum
    Limon tozu ile sodayi karıştır derz aralarını tertemiz yapıyomuş doğrumu acaba

    YanıtlaSil
  23. Benim makinada bir sorun var kıyafetlerimiz nedense tozlu çıkıyor özelliklede kuruduktan sonra bunun içinde bir işe yarar mı acaba

    YanıtlaSil
  24. renklilerdede kullana bilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kullanabilirsiniz fakat çok canlı renkleri soldurabilir önce bir bölümünde denemekte fayda var. Battaniye, yorgan gibi renklilerin temizlenmesinde küçük kilim ve halılarımı yıkarken kullanıyorum sorun olmuyor. El yapımı bir kilimim var onun renklerini karıştırdı ama :)

      Sil
  25. Beyazlar için deneyeceğim

    YanıtlaSil