aktif blog yazarı

BLOG NEDİR? BLOGGER NEDİR?

21:00:00

Herkese Merhaba.

Bu yazı bir grup aktif blog yazarı tarafından hazırlanmış ortak bir yazı. Çünkü blog ve bloggerlığın ne olduğunun yanlış bilindiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Blog Yazarı arkadaşlarımızdan biri  Instagram'da "Blog nedir biliyor musunuz?" diye anket yaptı. Sonuçlar bizi çok üzdü. O yüzden kendimizce açıklamak istedik.

blog nedir? blogger nedir?

Blog Nedir?

İlk önce "Blog Nedir?" den başlayalım.
Blog; Belirli bir konuyu anlatan paylaşımların yapıldığı web tabanlı sitelerdir.  Mesela  şu an bu yazıyı okuduğunuz yerdir. Kendine ait bir adresi vardır.

Blogger Nedir? 

Blogger; Belirli bir konu hakkındaki deneyimlerini yazı ve fotoğraflarla anlatarak kişisel sitesinde yayınlayan kişidir. Bloglarımızda kimimiz gezip gördüğümüz yerleri anlatırız, kimimiz okuduğumuz kitapları, kimimiz yaptığımız makyajı kullandığımız kozmetik ürünlerini, kimimiz çocuklarımızı, kimimiz hayata dair herşeyi. Sınırsızdır.

Pek kolay değildir. Çok aşamalıdır, hatta yorucu ve masraflıdır ama zevklidir. Sizlere bir blog paylaşımı için neler yaptığımızı da anlatmak isteriz.

Neyi yazacağımıza karar verdikten sonra, fotoğraflarını çekeriz. Bazen 100-150 fotoğraf içinden seçip ayırırız, düzenleriz. En az bir kaç saatimiz bununla geçer.

Yazacaklarımız farklı kişilerin deneyimini de içerecekse araştırma yaparız. Okuruz, sorarız, didikleriz.

Yazmaya başladığımızda kullandığımız dile, imlaya dikkat ederiz. Yazımız, arayan kişinin karşısına kolaylıkla çıksın diye yazı başlığını özenle seçip, etiketlerini hazırlarız. Şimdi yayına hazırız.

Yazıp yayınlamakla bitmez işimiz. Yayılsın, okunsun isteriz. Bu yüzden Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google Plus gibi sosyal paylaşım sitelerinde de blogumuza dair hesaplar açarak paylaşımlarımızı yayınlarız.

Sizin gibi bizim de vaktimiz yok aslında. Hepimizin işi, ailesi ve ihmal edemeyeceği sorumlulukları var. Blogumuzu yaşatmak, sürekliliği sağlamak için kendimizden zaman çalarız.

Bloglar Neden Önemlidir?

Bilgiler ilk ağızdan ve deneyim sahibi kişi tarafından verildiği için önemlidir. Blog yazarı yani "Blogger" deneyimini paylaştığı konuyu, tüm gerçekliğiyle anlatmaya özen gösterir çünkü emek verdiği bloguna karşı kendini sorumlu hisseder.

Son zamanlarda sosyal paylaşım sitelerinde açtıkları hesaplarda, kendini Blogger olarak tanıtanlar olmaya başladı. Buna en çok Instagram'da rastlıyoruz. Herkes Instagram hesabı açabilir, istediği her konuda paylaşım yapabilir, bunu süreklilik haline getirebilir. DOĞRU OLMAYAN kişinin Instagram sayfasını BLOG zannetmesi, sadece Instagram üzerinden paylaşım yaparak da ben BLOGGER'ım demesidir.

Instagram'da sahip olunan sayfa, hesabınızdır. BLOG DEĞİLDİR.

Yapılan paylaşımlar hesap yönetimidir. BLOG YAZARI OLMAK DEĞİLDİR.

Biz bundan rahatsız olduk çünkü bir gün önce aldığı cilt bakım ürününü övüp alın aldırın diyeni de gördük, arkadaşımızın yıllardır yazdığı sitesinin adresini kendi sitesiymiş gibi firmalara yollayıp iş birliği teklif edeni de. Başka hesapların paylaştığı fotoğrafları ve yorumları kendileri almış denemiş gibi anlatanları da gördük, firmaların her paylaşımının altına "DM lütfen" yazıp ürün isteyenleri de. Bu tavır, Blogger tanımının lekelenmesi gibi gözüktü bize. Bazen Bloggerlara güvenmiyorum yazanları okuyoruz, kendi adımıza bizi üzüyor. Sosyal medya hesaplarıyla bloglarımızın bir tutulmamasını rica ediyoruz.

Yazı kalıcıdır. Kaç yıl önce yayınlanmış ve hala soru alan yayınlarımız var. Bunları gördükçe mutlu oluyoruz. Sizler yazdıklarımızı okudukça, yorum yaptıkça mutlu oluyoruz. Tek çabamız bloglarımıza sahip çıkmaya çalışmak. Biz yazmaya devam edeceğiz, lütfen sizler de desteğinizi esirgemeyin.

Sevgilerimizle.


Bunlarla da ilgilenebilirsiniz!

30 yorum

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş canım. Emeklerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Açıklayıcı bir yazı olmuş. İnstagramı blog zannedenleri bende duydum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Arif Bey, evet böyle bir yanılgı içindeler. Biraz okuyup araştırsalar :)

      Sil
  3. Çok güzel anlatmış ve yazmışsınız emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bir çok takipçisi olduğum blog artık yok:(Çoğu İG hesabı açtı.Malum telefon hep elde , oradan takip edilmeleri daha kolay oluyor.Ama belirttiğiniz gibi yazılarımız kalıcı, o hesaplarda yazılanlar bir var bir yok. Yazınıza sonuna kadar katılıyorum. Blog yazmaya devam..selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Instagram başka bir dünya Mehtap, bloglarla karıştırılması çok üzücü. Güzel yorumun için arkadaşlarım adına da teşekkür ediyorum. Sevgiler :)

      Sil
  5. keşke herkes anlasa bunu..

    YanıtlaSil
  6. Bloğun ne olduğunu ve önemini çok güzel ele almışsınız. Çekilişe katılıyorum.

    YanıtlaSil
  7. blog hakkında çok iyi bir anlatım olmuş..emeğinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
  8. Gökçe instagramda ilk senin paylaşımını gördüğümden ilk olarak ta seni ziyaret etmek istedim.Bu ortak bildiriyi paylaşan arkadaşlar kimse onları da ziyaret ederek en azından yorumumla destek olmak isterim.Yazılan her satıra,her cümleye,her kelimeye..noktasına virgülüne kadar katılıyorum.Şu instagramda hesap açıp sitesi olmadan blog,site yazısı yazmadan da blogger sıfatı yakıştıran hesap sahiplerine gülüp geçiyorum sadece.Umarım bu yazıyı okuyup biraz bilinçlenir ve bir blog sayfasına sahip olmanın ne emekler isteyen çalışma olduğunu idrak edebilirler.Bu bildiriyi paylaşan tüm blog yazarı arkadaşlarımı da canı gönülden kutluyorum..Bizler blog yazılarımızı yazmaya ve sosyal paylaşım sitelerinde duyurmaya devam ederek en güzel cevabı vermiş oluyoruz aslında...Ayyyyyy bak ben de ne çok dertliymişim bu konuda..Herkesin emeğine sağlık....

    YanıtlaSil
  9. Şahane olmuş bu yazı. Bir haftadır bende aynı tarz bir yazı yazsam diye düşünüyordum blogumda. Emeginize, paylasiminiza sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Umarım hakeden blogerlar hakettikleri yerde olurlar.Gerçekten deneyimleyip yorumlanan ürünler takipçiler için daha sağlıklı oluyor.

    YanıtlaSil
  11. O kadar zor ki bazen uykunuzdan bile fedakarlık edip fotograf çekiyoruz yazı yazıyoruz yenilik takip ederken bir taraftan ayakta durmaya çalışıyoruz onca şeye rağmen blogger demek fedakarlık emek demek .

    YanıtlaSil
  12. O kadar haklısınız ki her cumlenize katılıyorum.Tek amacı firmalardan bedava urun almak urun bazı kisiler gerçek bloggerlığın adini da lekeliyorlar.İnstagram hesabi olan ve bi kaç makyajalzemesi olan hemen adına blogger diyor.Bu kadar basit olamaz.Keşke herkes artik bilincinde olsa ve firmalar da bunlara fırsat vermese.

    YanıtlaSil
  13. Sizin gibi tüm bloggerlara hep destek tam destek..yalnızca blog acmak için blog açılmamalı umarım birseyler degisir..tebrikler sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  14. Müthiş bir anlatım olmuş. Emeğinizin karşılığını he daim almanız dileğiyle. Yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Müthiş bir anlatım olmuş. Emeğinizin karşılığı her daim almanız dileğiyle . Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Konuyu gerçekten çok iyi ele almışşınız ��

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar 💕 gerçekten çok aydınlatıcı bir yazı olmuş instagram sayfalarının çoğunun blogu yok fakat kendilerini blogger olarak nitelendiriyorlar çok beğendim yazınızı blog yazmanin uzun ugraslar sonunda yapildigini daha iyi anladim❤ instagram @trukzobfile🐰

    YanıtlaSil
  18. ah ne şahane bir yazı olmuş kalemine sağlık canım resmen içimdekileri bir bir yazmışsın :)

    YanıtlaSil
  19. Emeklerinize sağlık özellikle instagram konusuna deginmeniz güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş.
    Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel ve aydınlatıcı bir yazı olmuş.
    Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  22. Ne guzel yazmissiniz. Yazmak guzeldir, hem kalici hem daha cok kisiye ulasiyor.daha fazla deger gormeniz icin neler mumkun? Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Emeğinize Sağlık. Gercekten cok emek ve sabir isteyen bi is kolayliklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  24. Kısa ve öz bir yazı olmuş. Çok teşekkürler 🖐

    YanıtlaSil
  25. Yararlı bir makale. Teṣekkürler

    YanıtlaSil