Bugün size bambaşka bir yazı sunmak istiyorum.
Blog yazmaya ilk karar verdiğim andan itibaren her aşamada bana destek olan, temadan renklere kadar usanmadan benimle karar veren, bu ne biçim tema "ş" harfi bile yok dediğimde o harfi oraya konduran, html nedir anlatan, yazdığım yazı birbirine girdiğinde düzelten, bazen fotoğraflarımı süsleyen, Seo hakkında bilgiler veren ve daha daha daha belki binlerce kez kafasını şişirdiğim bana hep çözümle gelen hayat arkadaşım, eşim blogumun konuğu.
Aslında çok daha uzun zaman önce benimle paylaştığı bilgileri blogunda yazmasını istemiştim. İşlerinin yoğunluğundan sürekli ertelemişti. Bir çok yazı okuyorum, yanıltıcı ya da artık işe yaramayan bilgiler veriyorlar, bana anlatana kadar yaz işte deyince, kırmadı beni. Artık blogunda Dijital Medya yani Seo, Sosyal Medya, Web Sitesi ve İnternet Reklamcılığı üzerine yazıları olacak. Hepimize faydalı olacağını düşünüyorum.
Bu kadar uzun girişten sonra klavyemi Serdar'a devrediyorum :)
Seo, Search Engine Optimization tabirinin kısaltmasıdır.
Bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkmasına uygun hale getirilmesi anlamını taşır.
Arama motoru dediğimizde aklımıza ilk olarak Google gelse de aslında Seo, Yandex, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarını da kapsar.
Google'ın kendi beyanına göre herhangi birinin sizi aramalarda ilk sıraya yerleştireceğini söylemesi, sizde şüphe uyandırmalıdır, çünkü Google, siteleri, gerçekte hangi algoritma ile sınıflandırdığını tam olarak açıklamamaktadır.
Eğer size Seo çalışması için birileri gelirse güvenmeden önce lütfen iyice araştırın.
Seo bilinmezlerle dolu olsa da deneme-yanılma yöntemiyle tespit edilmiş bazı kriterlere artık kesin gözüyle bakılmaktadır. Burada ortalama iki yüz adetten kriterden bahsediyoruz.
Blogspot kullanan bloggerlar, diğer siteler için belirlenen birçok kriteri uygulayamazlar ama onlar zaten Google'a ait bir sistem kullandıkları için biraz gayretle çok iyi sıralama elde edebilirler.
İşte o taktikler;
1) Sitenize açıklama ekleyin:
Seo çalışmaları için eski kaynakları okuyorsanız keyword eklemenin önemini anlatan yazılara mutlaka rastlamışsınızdır. Eğer blogunuza keyword eklediyseniz hemen kaldırın. Ancak description (açıklama) hala geçerli ve gereklidir. Aşırıya kaçmadan sitenizin konusunu yazmalısınız.
2) Yorum yapmaktan çekinmeyin:
Blogger sisteminin en güçlü olduğu kısmı yorumlarıdır. Çok sayıda yorum almanın ve birçok bloga yorum yapmanın, bir blogu ne kadar güçlendirdiğini sanırım artık bilmeyen yoktur. Bu yüzden elinizden geldiğince çok sayıda yorum yapın, size gelenleri de mutlaka yayınlayın.
3) Etiketler kurtarıcı değildir:
Yazınızı yayınlamadan önce etiket bölümüne ne kadar çok kelime eklersem o kadar iyi olur diye düşünmeyin. Kesin olarak söyleyebilirim ki çok etiket kötüdür.
4) Link vermekten çekinmeyin:
Başka bloglardan bahsederken o blogun, bir firmadan bahsederken kurumsal sitesinin ya da bir çiçekten bahsederken wikipedia sayfasının linkini vermekten çekinmeyin. Bu sizi küçültmez ya da başkasının reklamı olmaz. Bu düpedüz, anlattığımın kaynağı buraya dayanıyor demektir ve Google'ın mantığına göre hiçbir site tek başına bir konunun tamamını anlatamaz. Yani o konuda kesin bir otorite olamazsınız. Deneyin faydasını göreceksiniz.
5) Anlattığınız şeyi sadece siz anlatın:
Konunuz ne olursa olsun, anlatımınızdaki cümleler sadece size ait olsun. Konuşur gibi, bildiğiniz gibi, istediğiniz gibi yazın. Ama başkalarının cümlelerini almayın. Bu yüzden hazır içerikleri aynı anda onlarca bloggera paylaştıran sistemlerle çalışmanızı da önermiyorum. Google sitenizi ziyaret ettiğinde bir sayfa yazınızı milisaniye gibi bir hızla okur. Yanlış görmediniz, gerçekten okur ve anlar. Yazının tamamı içinde üç dört cümleyi dahi başka bir yazıdan alırsanız, Google, bu cümleleri hangi yazıdan aldığınızı ve kimin daha önce yayınladığını tespit eder. Sonuçta önce yazan hak sahibidir.
Bu öneriler, en hayati olanlardır. Sıralamada sizi yukarılara çıkaracak yöntemler bunlarla elbette sınırlı değil ama mutlaka faydasını göreceksiniz.
Eğer sorularınız varsa bana yazabilirsiniz.
www.serdarbagtir.blogspot.com
41 yorum
Gerçekten çok güzel bir konu olmuş önerilenleri dikkate alacağım eşinize ve size teşekkürler emeğinize sağlık
YanıtlaSilBen teşekkür ederim :) Bloggerlar için eylemlerimiz devam edecek :D
Silharika bir yazı :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, beğenmenize sevindim. Umarım yararlı olur.
SilGerçekten çok başarılı bir yazı olmuş.Sanırım en ihtiyacım olan şey...
YanıtlaSilTeşekkürler, beğenmenize sevindim. Umarım faydalı olur.
SilGökçe, gerçekten sana ve eşine çok teşekkür ediyorum! Özellikle etiket kısmı iyi bir ayrıntı oldu benim için! Ve son reklam metinleri kısmı da öyle. Ellerinize sağlık ve çok teşekkürler, sevgiler!
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Bloggerlar için Seo bence Seo'nun da farklı bir kolu. İlerleyen zamanlarda detayları kendi blogumda anlatmaya devam edeceğim. :D
Silemeğinize sağlık gerçekten bilgilendirici bir yazı olmuş.
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim. Umarım faydalı olur.
Silçok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
SilÇok güzel yazı olmuş bu ilk madde hariç hepsine uyuyorum aslında daha da dikkat edeceğim artık
YanıtlaSilDaha detaylı bilgiler yolda, haberini vereyim şimdiden. Ayrıca sormak istediğiniz bir şey olursa da cevaplarım.
SilGüzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkürler, beğenmenize sevindim.
SilBu yayını çok beğendim.
YanıtlaSilKesinlikle tavsiyeler çok yerinde ve gerçekçi olmuş ^^
Teşekkürler, beğenmenize sevindim.
SilÖzellikle de yeni başlayan arkadaşlar için çok faydalı bir anlatım olmuş.
YanıtlaSilElinize sağlık
Teşekkür ederim. :)
SilÇok faydalı bir yazı olmuş :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, beğenmenize sevindim.
SilÇok yararlı bir yazı olmuş, sana ve eşine çok teşekkürler! Kurallara uyuyorum sanırım, ilk maddeyi kontrol edeceğim :) Profesyonel bir seo ayarı yaptırmayı çok istiyorum, yaptıranlar faydasını çok görüyor çünkü. Yapacak kişileri araştırmak lazım :)
YanıtlaSilÇok Öpüyorum Gökçecim,
Sevgiler!
Zeynep
Ben teşekkür ederim. Umarım faydalı olur.
SilSEO ilk kez bu kadar basit ve anlaşılır...anladım.Taktikler de süper...5'te 4 tamamım.Biraz daha az etiket kullanırsam 5'te 5 yapacağım :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim, beğenmenize sevindim.
SilFaydalı bir yazı olmuş, teşekkürler.
YanıtlaSilEtiketleme konusunu araştırmam gerekecek. :)
Sevgiler
Ben teşekkür ederim.
SilSanırım etiketlerle ilgili olarak detaylı bir yazı hazırlamam gerekli.
İlk vakit bulduğumda yazacağım.
Faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler. :))
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.
SilBeğenmenize sevindim.
yaaa gökçeeee :) Ne kadar güzel düşünmüşsünüz :) Çok faydalı oldu bu yazı :) Serdar beye de teşekkür ederim bu yazıların devamını merakla bekliyorum:)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. :D
SilÇok faydalı bir yazı olmuş.Teşekkür ederim ♥
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Umarım faydalı olur.
SilBu habere çok sevindim hemen blogu da takibime alacagim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. SEO ve internet reklamcılığı ile ilgili aklınıza takılanlar olursa mutlaka cevaplarım.
SilÇok faydalı olmuş, yorumun gücüne inanıyorum
YanıtlaSilFaydalı yazınız için teşekkür ediyorum. :)
YanıtlaSilYorumun gücü tartışılmaz. Etiketlerimi de mümkün olduğunca azaltıyorum artık. Çok olunca bir faydası var mı diye düşünürdüm hep. Hakikaten gereksiz geliyor artık...
Çok faydalı yazıdan ötürü teşekür ederim :) esen kalın
YanıtlaSilHarika bir anlatım ve coook degerli bir konu bloggerlar açısından
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim
YanıtlaSil