çamaşır

KEÇELİ ve TÜKENMEZ KALEM LEKESİ NASIL ÇIKAR?

13:40:00

Tam koyu renkli çamaşırları makineye atıyordum ki bir de ne göreyim. Oğlumun eşofmanı renkli renkli boya içinde.

keceli tükenmez kalem lekesi nasil cikar 1





Eyvah dedim gitti eşofman. Taze leke de değil en az 3 günlük. Daha önce sarı renkli kazağını da bu şekilde boyamıştı ne kadar uğraşsam da üzerindeki yeşil boyayı tamamen yok edememiştim.




Önce sulu boya mı, keçeli kalem boyası mı emin olamadım. Aklıma tükenmez kalem lekelerini çıkartmak için uyguladığım yöntem geldi. Kesinlikle işe yarıyor. Şu şekilde uyguluyoruz.

keceli tukenmez kalem lekesi nasil cikar 2

İlk olarak, lekeli kısmın arka tarafına bolca pamuk koyuyoruz.

keceli tukenmez kalem lekesi nasil cikar 3

 Sonra da lekeli yerlere bol bol kolonya döküyoruz. Ovalamak çitilemek yok.

keceli tukenmez kalem lekesi nasil cikar 4

Alta koyduğumuz pamuk, boyanın kumaştan çıkarak pamuğa yapışmasını sağlıyor böylelikle boyanın dağılmasını da engellemiş oluyoruz.

keceli tukenmez kalem lekesi nasil cikar 5

O kadar çok boyanmış ki resmen o kısmı kolonyayla yıkadım çıkan pamuklara bakar mısınız?

keceli tukenmez kalem lekesi nasil cikar 6

Bu işlemi pamuğa renk gelmeyene kadar yapmaya devam etmek gerekiyor fakat kolonyam bittiği için ben işimi sağlama almak istedim o bölgeyi biraz da beyaz sabunla, soğuk suda, çok az çitiledim. Sonra da makineye attım. Şu an ben bu yazının taslağını yazarken kısa programda yıkanıyor.

keceli tukenmez kalem lekesi nasil cikar 7

İşte yıkanıp, kurumuş hali ve mutlu son. Leke gitti :)

keceli tukenmez kalem lekesi nasil cikar 8

Fotoğraftaki renk değişimi sizi yanıltmasın. Normalde böyle bir görüntü yok ama yine de kumaşınızın cinsine göre önce eşyanın görünmeyecek bir yerinde kolonya kumaşınıza zarar veriyor mu diye bir denemekte fayda var.

Yormadan, yıpratmadan gayet işe yarıyor değil mi, ne dersiniz? Sizin de uyguladığınız leke çıkarma taktikleri varsa paylaşın efenim öğrenelim, uygulayalım :)

Bunlarla da ilgilenebilirsiniz!

42 yorum

  1. Hiim değişik bir yöntem. Ben koyuyorum koslayı biraz da bekletiyorum genelde çıkıyor. Ama direkt lekenin üzerine hiçbir şeyle yıkamazsam yoksa iz kalabiliyor. Kolonyayı koltuklara döküyorum çay lekesini de alıyor.

    YanıtlaSil
  2. Bunu yazdım kenara ayrıca saç spreyi de çıkarıyor tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Bu koslayı kullanmayı bir ben beceremedim herhalde Deneyimli Anne :) Koltuktan çay lekesini çıkarttığını bilmiyordum, deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  4. Ahsen, çok şaşırdım. Saç spreyi tam olarak hangi lekelerde işe yarıyor ve sadece üzerine sıkmak yeterli oluyor mu? Çok meraklıyım di mi :)))

    YanıtlaSil
  5. süper yontemmişş koltuğa uygulayayım :D

    YanıtlaSil
  6. Koltukta çok işe yarar mı emin değilim, altına pamuk konulamayacağı için mürekkep dağılıp daha da batırabilir ama Ahsen'den saç spreyini öğrenmek lazım :)

    YanıtlaSil
  7. aaa gerçekten iyi bir fikirmiş :) benden de bi tavsiye kimyacı arkadaşım tükenmez kalem lekeli ürünleri süte ıslamam gerektiğini söyledi;)

    YanıtlaSil
  8. Bunu da ilk kez duyuyorum, deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  9. Yeni bilgiler ogrendim ne mutluyum :)

    YanıtlaSil
  10. heey bu çok önemlii. kalem lekesi en sık yaptığım şey, ikinci de dondurma lekesiii. oleeey bu da faydalıııı :)

    YanıtlaSil
  11. Kesinlikle işe yarıyor hem de pratik bir yöntem teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Kesinlikle işe yarıyor ayrıca pratik bir yöntem teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba benim oğlum da pantolon umu kalemle karalamış yeni almıştım hiç giymedim gördüğüm de şoka girdim acaba bu uyğuladığınız benim kindede işe yararmı bişey sürüp denemeyede korkuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep, ben her tür kıyafetimde uyguladım yine de önce lekenin çok küçük bir kısmında denemeni öneririm. Muhakkak alt tarafına bol pamuk koymalısın böylece kumaştaki mürekkebi pamuk emecek ve kıyafetin arınacak. Dilerim işine yarar :)

      Sil
  14. Peki astarlı ceket tükenmez kalem lekesi olduysa bi öneriniz var mi. Sac spreyi çıkarmadı kosla çıkarmadı. Astar oldugu için kolonya deneyemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceketin astarı koyu renkse yani mürekkep astarda belli olmayacaksa astara bol pamuk basıp lekenin üstüne kolonya dökerek lekeyi çıkarabilirsiniz.

      Sil
  15. Dediğiniz yöntemi bende uyguluyorum kolonya değil de dezenfektan sıkıyorum hiç leke kalmıyor. Dezenfektanlar alkol içerikli olduğu için çıkarıyor lekeyi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bilgi için Sevilay. Dezenfektan olarak ne kullanıyorsun, benimde aklımda olsun.

      Sil
  16. Denedim çıktı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Ya merhaba benimde kızımın eşofman böyle olmuş makinaya attım leke cikiriyca bi işe yaramadı bu yöntemi deniycem

    YanıtlaSil
  18. Bu bilgi çok işime yarayacak:) teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Bende pamuk yerine su çekebilen süpürge ile yaptım dagılmada olmadı ve zannedersem daha az kolanya harcadım denemeye değer

    YanıtlaSil
  20. teşekkürler kolonya ile ispirtolu kalem lekesini ben de çıkardım-:)

    YanıtlaSil
  21. gerçekten ne kadar teşekkür etsen azdır bizim için çok değerli olan ve memleketimizden aldığımız harika bir sweet t-shirt giymiştim üstelik ablamındı ve malesef beyaz olan bu kıyafetimin üstüne koyu bir pembe tükenmez kalem ile yanlışlıkla bir çizik attım fakat bu yöntemi deneyince hemen çıktı ablamda bana kızmadı teşekkürler bir kardeşin hayatını kurtardınız annem bile çıkmaz demişti halbuki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yaramasına çok sevindim. Benimle paylaştığınız için de teşekkür ederim. Sevgiler :)

      Sil
  22. Camasir suyuna bile koumama ragmen beyaz tshirtten kalem.lekesini cikaramadim. Simdi bu yontemi denesem sizxe ise yarar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hiç yıkanmamış kumaştan çıkma ihtimali çok daha iyi oluyor. Fakat, ben yıkanmış kumaşlarda da denediğimde işe yaramıştı. Çamaşır suyu pek etkili olmuyor.

      Sil
  23. Kot pantolonumun keçeli kalemle çizdim. Çizdikten sonra ıslak mendil ile sildim. Kot pantolonum leke hafif saçıldı ve sildiğim yerin hafifte olsa renk açıldı. Kolonyayı denedim. Çoğu gitti ama hala leke var. Bundan sonra ne yapmalıyım, aseton mu denemeliyim, saç spreyi mi, karbonat mı ya da yıkamasam geçer mi, elde mi yıkamalıyım yoksa makina da mı? Ön yüzeyden silsem rengi diğer yerlere göre açılacak. Cevabınızı merakla bekliyorum, hemen yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda detaylı şekilde anlatmıştım, dahası yok ki bunun. Leke tamamen gidene kadar kolonya döküp mürekkebin pamuğa akmasını sağlamak gerekiyor sadece bu.

      Sil
  24. Beyaz gömlekte de işe yarar mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet işe yarar. Lekenin altına kumaşın diğer tarafına bol pamuk koyun, lekenin üstünden de bol bol kolonya dökün. Mürekkebin fazlası gidince çitleyip makineye atabilirsiniz.

      Sil
  25. Size gerçekten ne kadar teşekkür etsem azdır. Çok sevdiğim kot beyaz karışık yağmurluğumun kolu keçeli kalemle boyanmıştı. Altına pamuk koydum üstünden de kolonyayı sıktım gerçekten yok oldu. Çok teşekkür ediyorum. Korkmayın deneyin tamamen leke yok oluyor🥰

    YanıtlaSil
  26. Merhaba benim anorak ta mürekkep lekesi kırmızı renkte montum koyu mavi leke sanırım tükenmez yada keçe kalem vs gibi leke yani nerden olduğunu bilmiyorum. sizde nasıl çıkarabilirim onların içi dolu pofidik biliyorsunuz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben öyle pofidik dokularda üst katmanı yukarı doğru kaldırıyorum etrafını pamukla sarıyorum sonra da bol kolonya.Olduğu gibi de uygulayabilirsiniz sadece daha fazla kolonya kullanmış olursunuz.

      Sil
  27. Bende denedim kolanya cok guzel cikarrti keçeli kalem lekesini

    YanıtlaSil