aile

EYVAH! ÇOCUĞUM ZEKİ Mİ? - 1

12:08:00

Uzun zamandır Deniz'in eğitimiyle ilgili bir şeyler yapmalıyız diye konuşuyorduk eşimle. En sonunda konuşmakla olmuyor, harekete geçelim dedik. Deniz şu an 4,5 yaşında ve değişik bir zekası var. Fotografik hafızası çok kuvvetli, matematiğe oldukça yatkın, gördüğü ve duyduğu hiç bir şeyi unutmayan, hemen öğrenen - öğrenmek isterse tabi - ana okuluna başladı başlayalı hadi ödevlerimi yapalım diyen, bildiği ve yapabildiği ödevleri olsa da sırf canı oyalanmak istediğinden bazen bir saatte bazen 5 dakikada bitiren, yeni bir puzzle aldığımızda ambalajını açması dahil 15 dakikada tamamlayan, tertipli, düzeni seven, kuralları bilen bir çocuk. Tabii bunların hepsi canı isterse böyle muntazam olan şeyler.

EYVAH! ÇOCUĞUM ZEKİ Mİ? - 1

Canı istemediğinde yaşadıklarımızsa ızdırap.

Elini yüzünü yıkatmamız ve hatta en sonunda yıkamamız yaklaşık bir saat, kahvaltısını kendi yemesi 3-4 saat, uykuya direnmesi sonucu uyumaması 3-4 saat, tırnaklarını kesmek 2-3 gün (günde iki parmağın tırnağını filan kesebiliyoruz bazen), sırf yanımızda yatmak için bilinçli çiş kaçırmalar, kardeşi uyusun istemediği için çocuk uyur uyumaz sudan bahanelerle çığlık çığlığa ağlamalar, istediği şey yapılmadığı için dövünmeler, yerlerde tepinmeler (hiç bir zaman her istediğini yapan ebeveynler olmadık ve yapmadığımız her şeyi de sebeplerini anlatarak yapmadık), 3 yaşına kadar her şeyi işaretlerle anlatıp konuşmayı reddetmesi ve bazen işaretlerden oluşan uzun cümlesinde kaçırdığımız ve anlayamadığımız yerler olduğunda evde kopan kıyamet, bilerek canımızı acıtması yani sürekli bir hengame hali.

Geçen sene bir dönem pedagogla görüştük. 3,5 yaşındaydı ve pedagogu bize, Deniz 6 yaşındaki bir çocuk gibi düşünüyor dedi. Afalladık tabii. Biran evvel ana okulu ya da kreşe gitmesi gerektiğini söyledi biz de zaten kayıt zamanını bekliyorduk. Hemen kaydını yaptırdık.

Okulla beraber ilk önce her şeyde gerileme sonra ilerleme başladı. Tam 30 okul günü boyunca okula gitmiyceeeem diye yerlerde sürüklenerek okula gitti, apartmandan bir şekilde çıkarsak arabaya binmeye direndi, arabaya binse oto koltuğuna kendini bağlattırmadı, tekmeler yumruklar havada uçuştu. Okulun kapısına gelince de koşa koşa içeri öğretmenine gitti. Elbette her adımını kontrol etmeye çalıştık. Öğretmeniyle mi mutsuz, sınıfta olmak durumundan mı mutsuz, kurallar mı rahatsız ediyor diye bir çok nedeni araştırdık. Hiç birinde sorun yoktu. Sabahları uykusunu da bölmüyorduk üstelik, kendisi uyanıyordu. Sadece bu şekilde davranmak istiyordu ve biz de sinirden ölüyorduk.

Şükür bu halleri kısmen atlattık. Kısmen diyorum çünkü arada yine damarı tutuyor ve o kadar deliren çocuk "Aaa! Bak bu kırmızı kamyonu da gezdirelim bugün yanımızda" diyince bir anda çiçek açabiliyor, tabii bazen.

Sonrasında ilerlemeler başladı. Artık yemeğini kendi yiyor, biraz iteliyorum ama sonuçta kendi yiyor. Bağırışlar bitmedi ama azaldı. Tuvalet, el yüz yıkama, tırnak kesme genellikle sorunsuz hale geldi. Okulumu çok özledim diyerek evden çıkıyor. Takacak bir şey bulursa o gün burnumuzdan getiriyor onun dışında pek mesele olmuyor.

Eşimle Deniz için ne tarz testler yaptırmamız gerektiğini araştırırken, annem de  Deniz'in öğretmeniyle konuştu. Öğretmeni kurallara uyumlu, her zaman herkesten önce yapması gereken şeyi yapıp bitiren, söz dinleyen zeka olarak da normal bir çocuk olduğunu söylemiş. Anneme sordum. Acaba biz mi kendi çocuğumuz diye farklı görüyoruz? Annem o kadar çok çocukla beraberim ki Gökçe dedi (kendisi ilk okul öğretmeni) Deniz farklı. O zaman saldıralım bir etrafa dedim. Bu tarz çocuklar için gönderilebilecek eğitim, okul, program var mı araştıralım.

Aynı günün akşamına eşimle araştırırken Tüzder'in internet sitesine ulaştık. Tüzder; Tüm Üstün Zekalılar Derneği. "Geleceğimiz için üstün zekalıların geleceği" isimli bir proje başlatmış.

Biz çocuğumuzun üstün zekalı olup olmadığını bilmiyoruz.

Bu projeye göre site üzerindeki formu doldurup gönderiyorsunuz. Eğer daha önce zeka ölçümüne dair bir test yapılmamışsa kendileri ücretsiz olarak yapacaklarmış. Testler sonucunda seçtikleri çocuklara da Zeka ve Akıl Oyunları – Sıra Dışı Düşünme Becerileri – Bilim ve Deney – Robotik Uygulamaları – Drama – Astronomi ve Uzay Bilimleri ve Problem Çözme atölyelerinde ücretsiz eğitim vereceklermiş. Aynı zamanda çocukların aileleri ve öğretmenleri için de seminerler düzenleyip üstün zekalı bir çocukla yaşamak, uyum sağlamak ve eğitmek konusunda yardımcı oluyorlarmış.

Formu doldurup gönderdik. Sitede verilen bilgiye göre Tüzder aileleri arıyor, aile ve çocuğu görüşmeye çağırıyor. Son başvuru zamanı 15 Şubat, daha da ayrıntılı bilgiyi burayı tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Biz bu başvuruyu yaptıktan sonra yine düşüncelere daldık. Daha önce şöyle şeyler duyup okumuştum. Ailelerin eğitimine fazla önem gösteremediği çocuklar bu tarz testlerden daha düşük seviyelerde sonuçlar alıyorlarmış. Bunun sebebi çocuğun zekası değil, o tarz soruları nasıl cevaplayacağını bilmemesi. Mesela önüne bir önerme sorusu geldiğinde, belki daha önce bir kere bu tarz soruların nasıl çözüleceği anlatılmış olsa yapabilecek olan çocuk, daha önce hiç karşılaşmadığı için yapamıyor. Ben de bu tarz bir durum yaşayıp çocuğumuzu kendimiz baltalamayalım diye bu sefer de evde çalışabileceğimiz kaynaklar araştırmaya başladım. Dün bütün günüm bununla geçti aslında. Aradım buldum. Müsadenizle yarınki yazımda sizlerle de paylaşacağım.

Zira yeteri kadar gözlerinizi yordum.


Bunlarla da ilgilenebilirsiniz!

16 yorum

  1. zor bir durum ileri zekalı olması harika bir şey olabilir de çocuğu ergenliğe kadar çok zorlayabilir de ne olursa olsun mutlu olacağı gibi davranması en iyisi bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum sana, kesinlikle. Bu aşamada amaç çocuğumuzu tanımak, onu bir oraya bir buraya sürüklemek değil. Mutlu ve huzurlu olmadıktan sonra hiç bir şeyin anlamı yok.

      Sil
  2. Güzel bir zekaya sahip olması iyi birşey ilerde daha başarılı olması dileğiyle.
    ucluklavye.blogspot.com beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, biz de böyle diliyoruz. Geliyorum blogunuza :)

      Sil
  3. Bu gibi durumlarda bence sağlıklı bir sonuç ıcın beklemek Lazım ki okuduğuma göre 6 yastan önce bu testlerin sonucları yanıltıcı olurmuş. Duyduğuma göre zeka testleri ıcın 6 yası bekliyorlarmış demek sizin bahsettiğini yeni bir Oluşum bir inceliyim ben de.
    Bu süreçte size kolay gelsin ki Bu durumda bir cocuk büyütmek normal bir cocuga nazaran anne için de cocuk ıcın de zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. 6 yaştan itibaren uygulanan Wisc-R zeka testi haklısınız. Fakat doğumdan itibaren uygulanan testler de var. Dil, ince motor ve kaba motor becerilerini ölçen Denver, 3-7 yaş arası uygulanan görsel algı ve kopya etme becerisini ölçen Gesell, 2-12 yaş arası için Stanford Binet zeka testi gibi... Zaten eğer ileri zeka bir çocuğa sahipsek aile olarak kesinlikle bizim de eğitim almamız gerekiyor. Dediğiniz gibi iletişim kurabilmek bazen çok zor hale gelebiliyor.

      Sil
    2. Testler ile ilgili verdiğiniz bilgiler ve isimleri için teşekkürler, aslında direk ihtiyaç olmasa da testlerin kavramları incelenerek mevcut oyunların, aktivitelerin içerisine bu temalar yerleştirilerek çocukların gelişimi desteleklenebilir fikri oluşturdu bende :)

      Sil
  4. benim kızımda çalışkan zeki ama çok yavaş bir çocuk ağır isterse anında yapar fakat istemediği şeyi 3-4 günde saatte ancak yapar. kendi kendine çok güzel bir oyun kurar oynar. Ama ne bilim sanırım bu tarz çocuklar zekası nedeniyle böyleler.ve hepimizin bu konuda bilinçli olması gerekiyor.Bilinçsizce ne çocuklar tüketilip farklı kötü yönlerde yetenekleri zekaları harcanıp gidiyor. yazınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir de çocuğun huzurunu kaçırmak var bu karmaşada. Her şeyi dengede tutmak yine bize düşüyor.

      Ben teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil
  5. Bilgiç de çok zekidir.Ama dağınık dikkati, bir şeye takınca vazgeçirememe ( ki biz de sizin gibi asla dediğini de yapmayız) gibi huylarıyla senelerce çok yordu beni. Bu yaz başı yüzünde tik başlayınca en sonunda psikiyatriste gitmeye karar verdik. O zamana kadar kendim idare etmiştim ama tik gözümü korkuttu. NP diye bir hastaneye gittik. İlk gidişte zekâ testi, beyin haritası falan çıkartıyorlar. Herşeyini okudular oğluşun. Sonra ilaç verdi doktor. İnan ilaç deyince tüyleri dilen diken olan bir insanımdır. Herkese hemen ilaca başlamayın derdim. İlk hapı yutturmamız çok zor oldu. İnatla bu beni değiştirecek diye ağladı oğluş. Zor ikna ettik. Düşündükçe o bir saati ağlıyorum. Ama o günden beri iyiyiz. On üç yıldır ilk defa saçlarım diken diken dolaşmıyorum. Oğluş daha ikna edilebilir ve mantıklı oldu. Hayatındaki korkular hafifledi. Sabahtan akşama kadar bitmeyen ödevler hızla biter oldu -ki dikkat eksikliği tedavisi görmüyor, takıntılarıyla ilgili tedavi görüyor. Dizlerinde senelerdir geçmeyen yaralar vardı, cildiyeci psikolojik demişti de yok artık demiştim. Onlar bile geçmiş.

    Çok uzattım ama bunu seninle paylaşmak istedim. Her çocuk birbirinden çok farklı benimkiyle aynı değildir sorunun ihtimal ama aklında bulunsun yine de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin, önce anlattıkların için çok teşekkür ederim. Gözlerim doldu. Biz pedagoga gittiğimizde ilk zamanlar şöyle şunu hallederim böyle bunu yoluna sokarım diyen pedagog 6 seanstan sonra iletişim kuramıyorum ki çözebileyim diyip ilaç mı kullansak dediğinde de ben öyle olmuştum. Bir daha da gitmedim çünkü zaten oğlum daha 3,5 yaşındaydı ve mümkün olduğunca ilaç kullanmayan bir insanım. Bütün anneler çocuklarımız için en doğruyu yapmaya çalışıyoruz. Bilgiç'in değişeceğim korkusu onun ne kadar zeki olduğunu gösteriyor zaten. Çok zor bir karar almışsınız ama bu hepinize iyi gelmiş. Evimdeki bir sorunun çözümü kadar rahatladım yazdığınızı okuduğumda. Huzurlu, sağlıklı günler dilerim.

      Sil
  6. Salam. Oğlunuz çox yaraşıqlı/yakışıklı və şirindir ;) İnşaAllah xeyirlisi olar.

    YanıtlaSil
  7. Gökçe hanımcım yazınıza bayıldım.vallahi Beril için aynı şeyleri ben de düşünüyorum dertlerimiz de övgülerimiz de aynı. Acaba Deniz'in burcu da başak mı?Biz de 2,5 yaşında gittik pedagogumuz 5 yaş old. söyledi. Ben de bununla ilgili Beril için kitaplar aldım siz de inceleyebilirsiniz çamlıca çocuk yayınları ve tüzdev tarafından desteklenen yayınlardı. Teste gelince eğer olumlu ise sonuç istanbulda üstün zekalılar için sanırım bir eğitim kurumu varmış avrupa yakasında sanırım. Biz anadolu yakasındayız. Benim şahsi fikrimdir bu tarz testlere güvenim yok. Çünkü büyük ihtimal bizden farklı bir milletin yetiştiriliş eğitiliş tarzına göre hazırlanmış şeyler. Dediğiniz gibi nasıl çözeceğini bilmeden. Olumlu sonuç olursa da omuzlarına büyük yükler vermek istemem. Ben kendimce zeka geliştirici yayınlardan yardım alarak destekliyorum. Zeki ise de büyük katkısı olacağını umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birsen Hanım hoş geldiniz :) Benim gibi yaşayan anneler olduğunu bilmek içime su serpiyor. Deniz Aslan burcu :) Fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum, ben de işin destek kısmındayım. Kafasını karıştırıp onu daha da strese sokacak şeyler yaşamasını istemiyorum. Biz şimdilerde Adeda'nın Dikkati Güçlendirme Seti'yle çalışıyoruz. Oldukça ilgisini çekti ve başından ayrılmak istemiyor.

      Sil
  8. bakışa bak hemde nasıl zeki maşallah:)

    YanıtlaSil